Voor onze eerste Grensgebied van 2023 trekken we naar VROOM in Kuregem. De crew van Zine Club Muntpunt zette, met nog andere vrijwilligers, zijn schouders onder een nieuwe thuis voor experimentele strips en hedendaagse tekenkunst in Brussel. Wie er nog niet over uit is wat zijn eerste goede daad van 2023 wordt kan alvast zijn steentje bijdragen tot dit mooie project.
door Bruno Willaert.
(foto: Ernest Thiesmeier)
Hoe is het idee van VROOM ontstaan?
Strip is een fantastisch en veelzijdig medium, en het lijkt wel of een steeds diversere groep mensen dat beseft. Er wordt dan ook duchtig geëxperimenteerd met beeldverhaal, zeker in Brussel waar hedendaagse kunst en strip elkaar voortdurend tegenkomen. Striptekenaar Gabri Molist en ik organiseren al enkele jaren Zine Club in Bibliotheek Muntpunt, en hadden zin om hier nog meer mee te doen. VROOM komt voort uit die goesting. Met enkele gelijkgestemde zielen, Maya Strobbe, Sophie Nicklas en William Vanhassel, vonden we een plek in Anderlecht, in een buurt met veel garages, naast een kerkje. VROOM dus, vanwege de ronkende motoren en onze piëteit.
Er wordt duchtig geëxperimenteerd met beeldverhaal, zeker in Brussel waar hedendaagse kunst en strip elkaar voortdurend tegenkomen.
Welke activiteiten mogen we verwachten? Hoe kunnen striptekenaars zich manifesteren?
We organiseren workshops en expo’s, maar ook performances en boekvoorstellingen. We willen van VROOM een plek maken waar publiek en artiesten elkaar ontmoeten, maar waar er ook ruimte is voor onderzoek, want experiment is onderzoek. Hiervoor gaan we samenwerken met scholen. Hopelijk organiseren we binnenkort ook onze eerste residentie, waarin onderzoek en creatie hand in hand zullen gaan.
VROOM is een buurtproject. Hoe gaan jullie de buurtbewoners betrekken bij het project? En waarom kozen jullie specifiek voor Kuregem?
Een buurtproject is wat kort door de bocht. We zitten wel in een specifieke buurt en willen geen gesloten kunstenplek zijn. Daarom zetten we onze groene poort vaak wijd open en organiseren we “open door drawings”, waar jong en oud welkom zijn.
Momenteel loopt er een crowdfunding waar jullie extra fondsen trachten bij elkaar te krijgen. Waarom zou de Pulp deLuxe-lezer VROOM moeten steunen en welke investeringen worden gedaan met het geld?
Om goed te functioneren hebben we essentiële infrastructuur nodig. VROOM is een mooie grote ruimte met veel licht en makkelijk toegankelijk. Het is een oude schrijnmakerij met tonnen charme, maar de muren zijn niet ideaal om op te exposeren. Daarom verzamelen we middelen om expopanelen te laten maken. Daarnaast willen we nog een geluidsinstallatie aankopen, en de toiletten en de bar beter uitrusten.
(lees verder onder de video)
Bij een crowdfunding horen uiteraard ook rewards. Wat hebben jullie in petto voor de investeerders?
Er is voor ieder wat wils. Voor twintig euro krijg je een mooie risoprint van Gabri Molist en voor vijftig euro een preview en drankje van onze eerste tentoonstelling. Voor zij die dieper in de buidel wilt tasten is er voor tachtig euro een deelname aan een exclusieve workshop. Er zijn natuurlijk nog toffe rewards, allemaal te vinden op Growfunding.
Tot slot: welke activiteiten van VROOM moeten we in onze agenda zetten voor de eerstkomende tijd?
In maart en april komt er een residentie waaraan we een poster project doorheen de buurt koppelen. Daarnaast plannen we ook From Here to There in april, een samenwerking met LUCA School of Arts Gent. Dat worden twee avonden waar telkens twee auteurs of uitgevers hun werk voorstellen, met daarbij telkens een performance. Voor de eerste avond nodigen we Antoine Orand en Retour Publicaties uit, met een performance van Senne Vanderschelden en Marius Lefèvre. Daarnaast gaan we verder met onze workshops, plannen we een expo in het najaar en gaan we zeker nog een tekenfeestje geven wanneer onze crowdfunding rond is!
Nog tot 20 februari kan je VROOM steunen op Growfunding.