Volgende week zaterdag loopt In de Ruimte in Gent vol voor Rauw Rouw 2 – De Tranen van de Sjamaan, een soort van Grensgebied-evenement waar muzikanten, tekenaars en dichters elkaar vinden. Gezien ook tekenaars als Thijs Desmet en Céline Hudréaux eraan deelnemen staken we ons licht er toch even op om er meer over te weten te komen.
Bij zo’n niet alledaagse titel voor jullie evenement rijst de vraag hoe die de lading moet dekken. Met andere woorden: wat moeten we erachter zoeken?
De titel De Tranen van de Sjamaan komt eigenlijk van een Amerikaanse comic van Mike Grell, die als thema ecologie en sjamanisme en superhelden combineerde. Het tweede luik van de titel is rauw / rouw en is de 2e editie. Rauw Rouw kwam dan weer voort uit 4 spoor maar aangezien we steeds streven naar verandering werd de ondertitel plots de hoofdtitel. We organiseren ondertussen al bijna tien jaar evenementen waarbij we verschillende media op elkaar laten inwerken. En toegegeven, we organiseren onze evenementen altijd in de rouwmaanden bij uitstek.
Wat is het concept van de avond? Waarom moeten we op zaterdag 26 oktober naar In de Ruimte in Gent afzakken?
Het concept is een klein beetje anders dan de meeste evenementen met een expo. We hebben gevraagd aan de dichters en de muzikanten of ze bereid waren om de geëxposeerde werken om te vormen naar een nummer, dus we zonden de werken op voorhand door naar de dichter en de muzikanten en zeiden toen van doe waar je goesting in hebt met het materiaal maar zorg dat je op het einde van de rit een gezamenlijk nummertje gemaakt hebt. En tot dusver is dat altijd goed gelukt. Je moet ook rekening houden met het feit dat het niet altijd evident is om iets te maken op basis van een ander zijn werk.
Hoe past de sjamaan in het geheel?
Het evenement heeft een dubbele inspiratie bron. Enerzijds dus een comic en anderzijds zijn twee van de vier muzikanten ook heel sterk met deze thematiek bezig. Raeppen is een band die zich vooral laat inspireren op muzikaal vlak door het Lapse sjamanisme, met keelzang en een aantal traditionele instrumenten schept hij zijn eigen wereld.
De tweede sjamanistische link is Astoreth. Ashtoreth is een soloproject op zoek naar een sjamanistisch perspectief, waarbij soms minimale, meditatieve ambient drones met lagen kronkelende gitaren worden gekanaliseerd en bij anderen een catharsis van doom, drone, ambient, folk, metal, noise en experiment.
Maar ook Solar Skeletons en Distorted Nude hebben het rituele in zich.
Op de affiche staan tekenaars zoals oa Thijs Desmet, Céline Hudréaux en Felix Bosschaert. Hoe passen zij in het geheel?
Thijs Desmet was een van de eerste mensen waar ik aan dacht toen ik bezig was met het artistieke luik, ik zag in zijn werk een aantal elementen die netjes pasten binnen ons concept. Ecologie en het bovennatuurlijk zijn nooit echt ver weg. Felix Bosschaert werd ons aangeraden door Lukas Verstraete die deel nam aan de vorige editie. Na het bekijken van zijn output kon ik niet anders dan hem gelijk geven. De meeste tekeningen die ik van hem gezien heb liggen in het verlengde van ons concept en ze zijn daarenboven ook heel rauw. Céline Hudréaux, die komende maand debuteert bij Bries met haar boek Maelstrom ken ik al heel lang. Ik vond dat ook zij een plaats had in het geheel met haar oeuvre. Tot slot is er ook nog Kolja Aertgeerts die naast beeldend werk ook muzikaal actief is. De thematiek lag hem zeer sterk aan het hart en je zou kunnen zeggen dat hij zelfs een sjamanistische fase gehad heeft in zijn oeuvre. Dus het spreekt vanzelf dat ook hij een plaats verdiende in de line-up.
Kan je ons iets vertellen over de dichters?
We werken net zoals in het verleden samen met het Brugse collectief Het Venijnig Gebroed dat al reeds verschillende jaren de Vlaamse podia onveilig maakte. Twee leden van het collectief doen mee, Albrecht P Doemlicht en Dennis Vercruysse.
Wat me vooral aansprak aan hen is hun scherpe venijnige kantje. Maar om de diversiteit wat meer een kans te geven treden er ook nog twee andere dichters op Wim Vandeleene die ik leren kennen heb toen ik nog actief was bij het ondertussen ter ziele gegane collectief De Wolven van La Mancha en natuurlijk ook mezelf, Ruben De Somer.
Dit alles dus volgende week in In De Ruimte, Franse Vaart 28 in Gent.
Meer info op https://www.facebook.com/events/605089046990677/