Eindejaarsvragen 2018 (3)
6 januari 2019 


Pulp deLuxe wenst al zijn lezers alvast het beste voor 2019! Eindejaarslijstjes worden doorgaans voor het einde van het jaar afgewerkt maar van ons hebt u nog twee afleveringen te goed. Volgende week sluit de redactie van Pulp deLuxe traditioneel af.

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2018?
2. Voor welke persoon had/heeft u het meest bewondering in 2018?
3. Wat was de grootste ontgoocheling van 2018?
4. Wat zijn de vooruitzichten voor 2019?
5. Welke striptekenaar mag jouw biografie schrijven en tekenen ?

Dieter VDO // bio »

1. Op de valreep: Parallel Lives van Olivier Schrauwen.
Schrauwen bewijst opnieuw dat hij de beste stripmaker van zijn generatie is.

2. Het brein, het hart, de armen, de benen, de prostaat, de bodyguard, de butler en de premier van Pulp deLuxe: Bruno Willaert.
Zonder de noeste arbeid van deze man las en zag u hier niets.

3. Geen grote ontgoochelingen. Hoogstens een paar kleine.
Maar waarom zou ik daar op terugkomen?

4. Zelf ook nog eens een boek de markt ingooien.

5. Ik ben volop aan het uitzoeken of die biografie een optie is. Geef me nog een jaartje of 30.


Roel Daenen // Stripgids

1. Dat is een moeilijke vraag. Beroepshalve moet (of zeg maar mag) ik veel lezen; alle artikels die terechtkomen in Stripgids, alle artikels van de door het VFL gesubsidieerde literaire tijdschriften, en die artikels die al dan niet worden opgenomen in dat andere tijdschrift waar ik hoofdredacteur van ben, nl. faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed. Ik lees ook nog een paar kranten, andere tijdschriften en hou ook een paar websites in de gaten. Strips staan, uiteraard, vaak en veel op mijn leesmenu. En omdat afwisseling van spijs doet eten, lees ik ook graag nog wat romans en non-fictie. Om maar te zeggen: lezen is een bijna fulltime bezigheid. Daaruit kiezen is moeilijk.

Maar om op je vraag te antwoorden: ik heb zeer genoten van Charlotte MutsaersHarnas van Hansaplast’. Die spaarzame, kristalheldere stijl bewonder ik zeer. Bovendien deelt ze, naast die schoonheid van de taal, ook zoveel menselijke inzichten en wijsheid. Een fijne combinatie vind ik dat. En tussen twee haakjes: er komt ook op een bepaald moment een zeer uitgebreide lofzang op strips in. Van de literaire tijdschriften vond ik het Oostende-dossier in DW B ook heel bijzonder, gezien de meerstemmigheid van de aanpak en de ietwat ongebruikelijke manier waarop de stad aan zee gefileerd werd.

Een non-fictieboekje dat ik om verschillende redenen interessant vond was Vragen die ik kreeg over de Holocaust van Hédi Fried. Het zoomt in op allerhande heel concrete vragen die deze overlevende van de Holocaust tijdens haar lezingen kreeg. Heel simpele dingen vaak, maar die deze verschrikking van de 20e eeuw heel erg tastbaar maken. Daarbij enigszins aansluitend wil ik graag nog twee strips aanprijzen: Heimat van de Duitse auteur Nora Krug, gezien de originaliteit van de manier waarop ze een stuk pijnlijk familieverleden in beeld brengt, na grondig onderzoek. En graag vermeld ik ook Eldorado van Tobias Schalken, een werk dat de lezer aanprijst om te zoeken. Geen gewone strip dus, maar wel een die je aan het associatief denken zet. Erg aangenaam en verfrissend!

2. Een vluchteling die ik eind 2018 heb leren kennen. Zijn doorzettingsvermogen en verbetenheid om een nieuw leven op te bouwen zijn zeer bewonderenswaardig. Je familie, have en goed, alles wat je vertrouwd en dierbaar is achterlaten en je in een avontuur storten dat je dood kan betekenen: ik zie het mezelf niet zo gauw doen. Hoe radeloos moet je zijn? Of je leven uitzichtloos? Ik nodig iedereen die snel zijn oordeel of mening over ‘de andere’ klaar heeft, om daar eens over na te denken. We willen toch allemaal een goed leven, vrij van zorgen en stress. Zoals hij zijn er zovelen.

3. Het klimaatcircus in Polen: wat een afgang. En onze federale minister die een welgemeende ‘fuck you’ zegt tegen al de mensen die in Klimaatmars mee stapten. Wat een arrogantie en wat een falen van het beleid.

4. Ik ben geneigd om de toekomst somber in te schatten; kijk naar de klimaatproblematiek, kijk ook naar de politieke ontwikkelingen in de VS, Brazilië en Oost- en Midden-Europa, Afrika… Maar tegelijk denk ik dat we als mens veerkrachtig zijn, en de moed moeten hebben om elk naar eigen vermogen een verschil te maken. Iedereen heeft het vermogen om iets goed te doen, voor jezelf, je medemens, je buurt enzovoort. Denk aan: ‘if you think you’re too small to make a difference, try sleeping with a mosquito’.

5. Oh, dat zou betekenen dat ik mijn levensverhaal zou willen laten optekenen en delen. Ik vrees dat dat ver van genoeg rock ’n roll is om spannende literatuur van te maken. Maar iemand als Simon Spruyt – die ik zeer bewonder, dat is geen geheim – zou dat kunnen optillen naar iets lezenswaardig. Of Winschluss, voor een grotesk randje.


Elise Buntinx // bio »

1. Voorspel van een gebroken liefde met tekst van Geert De Kockere en illustraties van Isabelle Vandenabeele.
Een boek over liefde, droom en werkelijkheid, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Edgar Tytgat.

2. Brecht Evens, die ondanks het gevecht met zijn mentale demonen opnieuw een kanjer van een boek heeft gemaakt waarin hij dezelfde demonen met humor in beeld brengt.

3. Dat kwaliteit vaak onderdoet voor kwantiteit.

4. Eind februari exposeer ik een nieuw project voor het Bewogen festival.
Verder: nieuwe uitdagingen aangaan met mijn potlood als instrument, met meer wilskracht en minder twijfel.

5. Aidan Koch


Peter Moerenhout // bio »

1. De ondertitels van The Knick.

2. Mensen die kalm blijven.

3. David Bowie is nog steeds niet verrezen.

4. Kevin Cuyt feliciteren met het afmaken van de tekeningen van onze strip Eeuwig Sneeuw.

5. Maarten De Saeger, Serge Baeken of Olivier Schrauwen. Eigenlijk Iedereen buiten Kevin Cuyt. Die heeft werk genoeg.







Gerelateerde berichten





More Story

Eindejaarsvragen 2018 (2)

We zijn de laatste week van 2018 ingegaan en traditiegetrouw volgen dan de eindejaarslijstjes. Ook Pulp deLuxe ontsnapt er niet...