De Plastieken Plunk is een prijs voor het beste Nederlandstalige, Engelstalige of woordeloze korte stripverhaal die jaarlijks wordt uitgereikt. Uit de inzendingen kiezen de organisators een shortlist van acht stripverhalen.
Daarna komt vervolgens een professionele jury samen die uit de acht genomineerden een winnaar kiest. Op de avond van 20 mei wordt de winnaar in de Kunsthal te Gent bekend gemaakt en wordt er verbroederd, gedanst, gedronken en gefeest.
De winnaar mag tweehonderdvijftig euro in zijn of haar zakken steken en ontvangt een door Luc Cromheecke zelf op onnavolgbare wijze ontworpen en gekneed beeldje. De winnaar wordt tevens gepubliceerd in Stripgids en Zone 5300. De winnende strip wordt ook geëxposeerd in bibliotheek De Krook in Gent.
Dit jaar wordt voor de tweede keer ook de PukkelPlunk uitgereikt. Deze prijs beloont de aanstormende generatie tussen 14 en 18 jaar met een boekenbon van €50,- en een bijhorend ook door Luc Cromheecke geboetseerde PukkelPlunk.
De uiterste inzenddatum voor beide prijzen is 1 mei 2023.
2008 : Pinda (“Aleize”)
2009 : Brecht Evens (“Handen uit de mouwen”)
2010 : Erwin Kho (“Elke seconde telt”)
2011 : Frederik Van den Stock (“De Preminiemen”)
2012 : Martijn Van Santen (“Het Ondernemersdilemma”)
2013 : Leslie Saurus (“Dolfijnsoep”)
2014 : Thijs Desmet (“Spokenuur”)
2015 : Jan van Doornspeek (“Wachtkamer”)
2016 : Jonas Sysmans (“Krieg”)
2017 : Yannick Pelegrin (“Oerwoud achter glas”)
2018 : Maarten Vande Wiele (“Octopussy in 007 pages”)
2021 : Gerlinde De Ryck (“Home”)
2022 : Kaylan Saro (“Elke Dag Goelag”)
2023 : Josse Pommé (“Moppermaan”)
Een Plunk is een vreemdsoortig wezen dat voor het eerst maar niet voor het laatst opgemerkt werd in de Antwerpse Kempen. De biologen Cromheecke en Letzer wijden er hun levenswerk aan, dat in vele delen onderzoekt hoe de Plunk, waarvan er maar één exemplaar lijkt te bestaan, zijn overlevingsstrategieën uittest op zijn omgeving.
Als eerbetoon aan dat mythische wezen besloten Pulp deLuxe en Plots Stripmagazine in 2008 hun gemeenschappelijke Grote Prijs voor de Kortstrip naar de Plunk te vernoemen. Dat werd dan, naar analogie met De Bronzen Adhemar, de Plastieken Plunk.