Komende zondag kan je op Pulp deLuxe de vijfde aflevering lezen van de Zine Club van Valentine Gallardo. In Muntpunt starten ze komende dinsdag met het vervolg van de tweede jaargang van hun Zine Club. Die was dan weer ontstaan uit een samenwerking tussen Muntpunt en Pulp deLuxe van begin 2018. We hoorden Rik Sturtewagen van Muntpunt en Gabri Molist eens uit in een Grensgebied over hun Zine Club.
door Bruno Willaert
Sedert september kan je iedere maand op Pulp deLuxe een aflevering lezen van onze Zine Club. Muntpunt was al een jaar eerder begonnen met een Zine Club. Hoe is die toen ontstaan?
Rik: “Muntpunt werd in 2018 enkele maanden Stripclub Muntpunt, waar we toen oa samenwerkten met … jawel … Pulp deLuxe. Pulp deLuxe gaf een aantal tekenaars de kans om met een muur of raam in Muntpunt aan de slag te gaan. Eén van die tekenaars was Gabri Molist, die toen naast een raamschildering ook voorstelde om een zine te maken die zich in Muntpunt afspeelt. Plots zat Gabri in de bureaus van Muntpunt een ministrip te maken, die we dan om de hoek gingen kopiëren en snijden. Gabri, die af en toe voor Instituto Cervantes programmeert, kwam achteraf met de vraag of we eens samen een strip gerelateerd programma konden opzetten. Na vele ideeën (o.a. een briefwisseling in stripvorm tussen Vlaamse en Spaanse auteurs met romantisch diner op het einde) dachten we aan een workshop waar we wisselend Spaanse en Belgische makers konden uitnodigen. Zo is Zine Club ontstaan. ”
Zines zijn het perfecte middel om ideeën uit te werken, te experimenteren met vorm, inhoud en het grafische proces en deze uit te testen op de lezers.
Waar is jullie fascinatie voor zines begonnen?
Rik: “Toen ik bezig was met Stripclub Muntpunt hebben we zowel aan Grafixx en Cultures Maison gevraagd om een selectie van Zines te cureren voor Muntpunt, omdat zines normaal gezien niet hun weg naar de bibliotheek vinden. Er zaten toen enkele grafische en conceptuele pareltjes tussen, echte ontdekkingen.”
Gabri: “Zines zijn ook het perfecte middel om ideeën uit te werken, te experimenteren met vorm, inhoud en het grafische proces en deze uit te testen op de lezers.”
In jullie Zine Club worden geen zines besproken, maar hebben jullie wel iedere week iemand te gast. Hoe verloopt een Zine Club avond?
Rik: “Voor elke sessie nodigen we een andere gast uit – dat kan een stripauteur zijn, maar evengoed een illustrator, of een beeldend kunstenaar. De artiest introduceert zichzelf, toont kort eigen of andermans werk dat hij/zij goed vindt en geeft de deelnemers van de groep een oefening om een zine te maken. Voor de rest zijn er geen regels, behalve dat je op het einde van de sessie met een zine naar huis moet gaan, individueel of in groep. De focus ligt niet op techniek (iedereen is welkom) maar eerder op de oefening. Nadien drinken we vaak nog iets samen en bewonderen de deelnemers elkaars creaties.”
Jullie tweede jaargang is intussen al halfweg. Wat mogen de deelnemers nog allemaal verwachten de komende weken?
Rik: “Een Zine Club van Sarah Cheveau waar je draagbare zines kunt maken, een “meme” zine club met Karen François, Lukas Verstraete en Broos Stoffels die iets met onomatopeeën gaan doen, enkele Zine Clubs op locatie, Wide Vercnocke die naar aanleiding van zijn nieuwe graphic novel ook een zine club geeft, twee nog studerende makers – Indre Svirplyte en Bianca Dall’Osso – die ook elk een sessie geven en uiteraard Gabri zelf die beloofd heeft iets rond voetbal en varkens te bedenken.”
Welke recente zine zouden jullie nog willen aanraden (en waarom)?
Rik: “Niet bijster origineel : Sunday van Olivier Schrauwen. Indrukwekkend hoe hij met gemak experimenteert met vorm en verhaal en de lezer toch voortdurend op sleeptouw neemt. Ook gewoon grappig.”
Gabri: “Ik zou de Spaanse kunstenaar José Quintanar willen aanbevelen, die het tekenen en het grafische verhaal mengt om fanzines te presenteren die zelf kunststukken worden. Niet een fanzine op zich, maar gerelateerd aan zelfpublicatie, zou ik ook Les Ateliers Du Toner willen aanbevelen. Dat is een in Brussel gevestigde vereniging voor zelfdrukwerk, waar je zelf fanzines, posters en boeken kunt drukken, met behulp van verschillende technieken zoals risografie, laser en zeefdruk. Dit collectief heeft een community opgericht van jonge kunstenaars die er drukken en zich verzamelen in vernissages of op kunstboekmarkten.”
Voor een nieuwe Zine Club-aflevering op Pulp deLuxe is het nog een weekje wachten. In Muntpunt gaan ze dinsdag terug van start. Let wel, de eerste Zine Club met Boris Pramatarov als gast gaat uitzonderlijk door in E²/Sterput.
04.02 | Boris Pramatarov @ E²/Sterput
11.02 | Sarah Cheveau
18.02 | Karen François
25.02 | Wide Vercnocke
10.03 | Bianca Dall’Osso
17.03 | Lukas Verstraete & Broos Stoffels
24.03 | Indre Svirplyte
31.03 | Gabri Molist @ Grafik
Zie ook https://www.facebook.com/events/882368968878139/ voor meer info.